Wat is droogkuis precies?

Bepaalde soorten textiel kunnen niet of moeilijk gewassen worden in water. Denk maar aan kostuums, wollen truien, zijde...Als je deze artikelen zou wassen in water, is het risico op verkleuring, krimp of vervorming van het textiel zeer groot. Bij kostuums komen er blaasjes op de revers, een wollen trui trekt helemaal samen en bij zijde is kleurverlies dan weer een probleem.

Om dit te voorkomen is er droogkuis. Daarbij wordt je kleding gewassen in een solvent in plaats van in water. Dit is een stuk minder belastend voor het textiel en voorkomt de eerder vermelde nadelen van wassen.

Sinds 2019 werken wij voor droogkuis op een ecologisch verantwoorde manier. Na lang zoeken hebben we een product gevonden bij de Belgische fabrikant Christeyns dat zowel biologisch afbreekbaar is als een topresultaat geeft. Dit vervangt het vroegere perchloorethyleen.

 

Wat kost droogkuis?

Een overzicht van de meest voorkomende items vind je hier. Hou er rekening mee dat sommige prijzen "vanaf" zijn, bijvoorbeeld een trouwkleed.

 

Wat kost het om mijn was aan jullie uit te besteden?

Dat is eigenlijk een vraag die we niet kunnen beantwoorden. Sommige mensen brengen namelijk alleen lakens en anderen dan weer vooral kleding. Voor was werken we op de volgende manier: breng je maar enkele stuks binnen, dan wordt de prijs ook per stuk berekend. Bijvoorbeeld: 1 tafellaken, 1 dekbedovertrek en 2 hemden. Kijk hiervoor in het menu bij Prijslijst.

Breng je echter meer was binnen. dan wordt de prijs per kilo berekend. Voor een kastklare was is dit €7.50 per kilo, voor halfklaar €5.95 per kilo. Daarbij rekenen we supplementen voor items die meer hand- of strijkwerk vragen. Breng je 5 kilo bedlinnen, ondergoed en handdoeken binnen, dan zal het supplement minimaal zijn. Breng je naast lakens ook hemden, pyjama's, broeken etc., dan betaal je meer supplement. Voor een hemd in een kilowas is dit bijvoorbeeld €3.40, voor een pyjama €4.72... De prijslijst van de supplementen voor was staan niet online, maar contacteer ons gerust indien je hier meer info over wenst.

 

Wat is het verschil tussen kastklare en halfklare was?

Bij kastklare was zegt het woord het zelf, wij doen alles (wassen, strijken, opplooien) en jij moet het alleen nog in de kast leggen. Bij halfklare was wordt alles gewassen, maar daarna worden enkel de lakens en tafellakens gestreken. De rest wordt gewassen en gedroogd, maar niet gestreken.

 

Hoe lang duurt het voor mijn was of droogkuis klaar is?

Dat hangt ervan af of je je droogkuis rechtstreeks in onze winkel binnen brengt of via een ophaalpunt gaat.

In onze eigen winkels duurt het ongeveer een dag of 3-4, tenzij je je kleding dringend nodig hebt, dan proberen we ons zo goed mogelijk aan jouw vraag aan te passen.

Ga je naar een ophaalpunt dan hangt het ervan af hoe vaak per week we langskomen. Komen we hier twee keer per week langs, dan is je droogkuis meestal nog klaar in dezelfde week. Komen we vaker langs, dan kan je vragen aan het ophaalpunt wat de snelst mogelijke termijn is. Denk er echter aan dat je droogkuis moet opgehaald worden, verwerkt en dan opnieuw geleverd, dus een dag of 3 ben je al snel kwijt.

 

Reinigen jullie trouwkledij? Wat is de prijs?

Ja, wij reinigen heel veel trouwjurken. Ook die vuile boorden aan de onderkant van je jurk krijgen we meestal weer schoon! Reken wel voldoende tijd om je trouwkleed te laten reinigen, het wassen/droogkuisen van een trouwkleed is een intensief proces.

De prijs hangt sterk af van hoe lang we moeten strijken (een balkleed met veel lagen duurt het langst) en hoe vuil het kleed is. Hoe moeilijker het vuil eraf gaat, hoe langer we moeten inweken/ontvlekken met de hand/herwassen. Een eenvoudig lang kleed kost ongeveer €130.00, een kleed met vele lagen dat zeer vuil is kan tot €230.00 kosten.

 

Halen jullie ook op aan huis?

Jazeker! Je kan op onze site je postcode invullen en kijken of we bij jou in de buurt komen.

Onze chauffeurs rijden rond in de ruit Brussel - Bonheiden - Temse - Antwerpen. Ook ten zuiden van Brussel halen we op in Beersel en Ukkel.

 

Hoe werken de ophaalpunten?

Wij kunnen zelf spijtig genoeg niet in elke gemeente aanwezig zijn, daarom werken we vaak samen met andere winkels. Dit varieert van retouchewinkels tot schoenmakers en krantenwinkels. Je brengt je was of droogkuis bij hen binnen en enkele dagen later kan je alles daar terug ophalen. Ook de betaling gebeurt ter plaatse.

Bij de meeste ophaalpunten komen we minimum 2 keer per week langs, bij sommige tot wel 4 keer. Voor een overzicht van alle locaties klik hier of vul je postcode in om te zien of er een ophaalpunt is in jouw gemeente.

 

Kan men mij in het ophaalpunt voldoende informeren en helpen? Zij zijn toch geen droogkuisspecialisten?

Was en droogkuis is inderdaad niet de hoofdactiviteit van onze ophaalpunten. De meesten hebben door de jaren heen al wel wat ervaring, maar indien nodig bellen ze ons op zodat ze jou meteen kunnen antwoorden.

Ze schrijven ook steeds je telefoonnummer op de bestelbon. Zo kunnen wij jou rechtstreeks contacteren als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat we om een kledingstuk proper te krijgen soms tegen de wasvoorschriften in moeten gaan, maar dit niet zonder risico is en we dit enkel doen met jouw toestemming, etcetera.

Je mag ons ook altijd zelf contacteren, we blijven immers graag rechtstreeks met onze klanten in contact!

 

Ophaling van was en droogkuis als Extra service op het werk, hoe werkt het?

Als jouw bedrijf deze dienst aanbiedt, dan kan je ook jouw was en droogkuis via je bedrijf laten ophalen. Je vult in op een formulier welk en hoeveel items je meegeeft en je laat jouw zak achter op de desbetreffende plaats in jouw bedrijf en enkele dagen later krijg je alles Extra proper terug! Je vindt een rekening terug op je was of droogkuis met onze gegevens en schrijft het bedrag over binnen 7 dagen na levering.

Hoe lang het duurt voor de was of droogkuis terug is, hangt af van waar jouw bedrijf gelegen is. Heb je iets heel dringend en wil je zeker zijn dat je het op tijd terug hebt, laat ons even iets weten .

Je kan best intern informeren waar je je was of droogkuis juist moet achterlaten en waar de invulformulieren liggen.

 

Ik wil graag was en droogkuis diensten aanbieden aan mijn werknemers, wat moet ik hiervoor doen?

Heel simpel, contacteer ons op 03 886 69 11 of via info@extraproper.be

 

Welke maatregelen worden er genomen om milieuvriendelijk te werken? Ecologische wasserij en droogkuis

Er zijn verschillende manieren waarop wij ons steentje proberen bij te dragen aan het milieu.